Altıncı bölgeye yatırım teşviki 'dopingi'

12.08.2017

Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerinde bulunan 15 ilin de yer aldığı altıncı bölgeye yönelik yatırımlara, bu yılın ilk yarısında verilen teşvik belge sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artışla 242'den 416'ya yükseldi.

Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerinde bulunan 15 ilin de yer aldığı altıncı bölgeye yönelik yatırımlara, bu yılın ilk yarısında verilen teşvik belgesi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artışla 242'den 416'ya yükseldi. Altıncı bölgeye yönelik yatırımlarda öngörülen sabit sermaye tutarı ise aynı dönemde yüzde 270 artarak 1,3 milyar liradan 4,9 milyar liraya ulaştı.

Öngörülen yatırım tutarının sektörlere göre dağılımında ilk sırayı 16,9 milyar lirayla hizmetler sektörü alırken, bunu 16,7 milyar lirayla imalat, 16,2 milyar lirayla enerji ve 1 milyar lirayla madencilik sektörü izledi. Öte yandan bin 412 belgeyle liste başı imalat sektörü oldu, bu sektörü bin 371 belgeyle enerji, 905 belgeyle hizmetler ve 93 belgeyle madencilik takip etti.

Kimler yararlanabiliyor?

Türkiye'de Yatırım Teşvik Programı kapsamındaki uygulamalarla sağlanan desteklerden, her bir uygulamanın gerektirdiği koşulları sağlamak şartıyla gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, birlikler, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üniversiteler, dernekler ve vakıflar, yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri faydalanabiliyor.

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'na göre yabancı ülke vatandaşı gerçek kişiler ve yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler tarafından Türkiye'de kurulan şirketler Türk şirketi statüsünde oldukları için Yatırım Teşvik Programı kapsamındaki desteklerden yerli yatırımcılarla eşit koşullarda faydalanabiliyor.

Merkezleri Türkiye dışında bulunan yabancı şirketlerin Türk Ticaret Kanunu'na göre Türkiye’de kurdukları, şirket statüsünde olmayan "şubeler" de desteklerden faydalanabilecekler arasında yer alıyor.

Öte yandan Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı gerçek kişiler Türkiye’de kuracağı anonim veya limited şirketle yurt dışında kurulmuş bir yabancı şirket ise yine Türkiye’de kuracağı anonim veya limited şirketle ya da şubeyle Yatırım Teşvik Programından faydalanmak üzere başvuruda bulunabiliyor. 

İLETİŞİM

Mutlu İş Hanı Strazburg Caddesi 41/19 Maltepe/Ankara
Tel: 0(312)231 70 76 (pbx) Faks: 0(312) 231 70 79
Mail: vizyondanismanlik@mynet.com danismanlik@vizyongrup.com.tr